tiistai 8. toukokuuta 2012

Paloja mielestäni

Tähän nyt rykäisen viimeiset ajatukseni, kaikki pienet rippeet, mitä oon tässä huomannut mutta en minnekään niitä kirjoittanut ja ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Sellaisia tärkeitä ja elämää muuttavia asioita, kuten että telkkarista näkyy Onnenpyörä.

Sanoinkohan jo siitä, että ravintoloissa on valtavat annokset mutta santsiminen ja kotiin vieminen on täysin normaalia? Tämähän oli suorastaan havainto aikoinaan, sitä kun kiltin suomalaisen kasvatuksella yritti aina räjähdyspisteeseen asti syödä lautasen tyhjäksi. On vaan ne Teksasin annoskoot sen verran kova pala, että onneksi saa viedä kotiin.
Kaverin kanssa vietnamilaisessa ravintolassa, syötiin puikoilla ja istuttiin lattiatyynyillä.

Sen ainaki sanoin, että välissä itken sisäisesti, kun tuntuu että tämä pallomme on tuhoon tuomittu koska jenkit ei välitä ympäristöstä. Muoviroskaa syntyy niin jumalattomasti ja kuten todettua, autot on isoja.
Silta ja lehmipatsas Wacossa

Hyvin moni jenkki on pöpöpelkoinen, vähän OCD asian suhteen. Lukukauden alussa sain hirveän läjän käsidesinfiointiaineita ja niitä on esim vaniljan tuoksuisena jne. Ja ei ole noloa kulkea ympäriinsä desinfiointipullo kiinnitettynä laukun vetoketjuun. Vessoissa ei usein tartte koskea mihinkään, vessatkin huuhtelee itse itsensä. Joskus ne tekee sen sillon kun vielä istut siinä ja omasta mielestäni tämä palvelu johtaa vähän siihenkin, että sillon kun se vessa ei olekaan automaatti niin se huuhtelu saattaa unohtua. Atlantan reissulla yhdellä huoltoasemalla vessat ei vetäneet tyttöjen vessassa ja huoltsikka ilmoitti laittavansa vartijan hetkeksi poikien vessan ovelle, jotta tytöt voi mennä sinne ilman pelkoa poikien ryntäämisestä sisään. Vähän liioittelua, oisko, aikuisten ihmisten kesken.
Osa desinfiointisaaliistani.
Ei nyt tässä näy, mutta pelkkiä crosstrainereitakin on jo parikymmentä kappaletta.



Kun nyt pääsin tähän vessa-aiheeseen niin jatkanpa sillä sitten. Vietin abivuotta edeltävänä kesänä 3 viikkoa Briteissä isäntäperheessä kielikurssilla ja kun nyt vertaan niin tämä Brittien vanha siirtomaa on saanut osansa omasta mielestäni maailman epäloogisimman kansan vaikutuksesta. Ja se näkyy parhaiten vessassa. Jenkit ei oo niin pahoja, ne on vähän niinku askeleen edellä siinä hulluudessa. Itse pönttö on iso uima-allas, joka käyttää puoli valtamerta yhteen huuhteluun. Niin teki briteilläkin, mutta se pönttö vaan ei silti saanut mitään vedettyä. Hanoissa on usein kaksi ripaa, kummallekin lämpötilalle, mutta vain yksi hana. Briteillä oli monesti kaksi ripaa ja kaksi hanaa, kylmälle ja kuumalle. Suihkussa kestää puoli elämää väännellä niitä hanoja oikeaan yhdistelmään. Vessakoppien ovet aukeaa sisäänpäin, en tiedä miten ne "isoluiset" amerikkalaiset pääsee mahoinensa sinne sisään. Selitin muuten parille ihmiselle täällä nämä havaintoni, ja varsin hämmentyneenä vastasivat, että kylläpä olen ollut tarkkana vessareissuilla ja ihmeen syvällistä analyysiä moisesta aiheesta. Nojaa, pitäähän sitä johonkin energiansa käyttää.
Joka sunnuntaina Baylorissa pelataan tätä peliä. Et muuten arvaa mitä.

Siinä näkyy maalit ja pelivälineet. Pelin nimi on Huispaus. Oi kyllä.

Omassa isäntäperheessä Briteissä oli kokolattiamatto myös kylpyhuoneessa ja pari kaveria kävi suihkussa astuen vatiin, jottei matto kastu mukamas. Oon taistellut tästäkin asiasta Joshin kanssa, joka tuntuu aina tukevan jenkkien typeriä tapoja, eli en käsitä mikä logiikka on yhdistelmässä kengät jalassa sisällä + kokolattiamatto. Amerikkalaiset ei yleensä oo niin supersiistiä porukkaa niin ei oikeen mieltä ylennä ne matot. Joshin mukaan se on siksi, että sisälle taloon saattaa tulla käärmeitä ja skorpioneja. Okei, no entäs sitten kun ne kengät on kuitenkin sandaalit? Parin paikallisen kaverin Baylor-asuntoon oli muuten luikerrellu lukukauden aikana käärme, eikä ees mikään pieni sellainen ja keskelle olkkaria. Oli kuulemma ollut vähän shokkitilanne.

Jää on jenkin suuri rakkaus, ja sitä on jalostettu moneen suuntaan. Seuraavissa kuvissa ollaan syömässä "sheivattua jäätä" eli superpehmeetä jäämurskaa maustettuna. Jäätä saa myös isoista pusseista kaupasta ja huoltsikoiden pihoilta.



Se, että täällä voi saada oikeushaasteen tosi helposti on ihan totta. Joku fiksu on huomannut possunreikiä systeemissä ja saanut miljoonakorvaukset ja muut seuraa sitten perässä. Tuloksena joka puteli ja tuote sisältää hirveän litanian varoitustekstejä ja omalla kohdallani ehkä typerin juttu oli, kun jouduin menemään kv-toimistolle allekirjoittamaan suostumuspaperin, jotta voin matkustaa 20min bussireissun ranchille olematta haastamatta Bayloria jos ne kolaroi. Huoh.

Iho ei muuten tykkää tästä ilmanalasta, palasin näppylöineni takaisin teinivuosiin ja siihen ei näytä auttavan yhtään mikään. Osansa vaikuttaa varmasti myös Wacon vesi joka on tunnetusti erittäin huonolaatuista ja maistuu kaikenmaailman puhdistusaineille. Vesi tehdään Waco-järvestä, johon laskee kaikki maatalousjätteet ja lehmänpaskat.

Tässä muutaman sekunnin videonpätkä Rodeon possukisoista.

Yleensä jenkit on tosi kohteliaita, mutta puhelimessa mennään suoraan asiaan sanomatta edes nimeään.

Julkinen liikenne on pyllystä ja jo lippujen ostamista myöten tehty todella hankalaksi ja asemat on jossain hevonkuusessa. Vihaan myös maksutapoja, eli luottokortin lisäksi käteinen ja shekit kelpaa. En ymmärrä miten se on muka niin kätevää antaa asiakkaalle shekki, joka sen pitää erikseen lunastaa jostain muualta ja vieläpä maksaa siitä, sen sijaan että vaan antaisi suoraan käteistä ja kirjoittaisi asiasta kuitin. Kun ilmoittauduin kolmannen kerran kiipeilykurssille, joka taas peruttiin, sain rahat takaisin shekillä. Ajeltiin ympäri Wacoa monta tuntia erinäisillä huoltoasemilla ja ruokakaupoissa anelemassa että joku suostuisi sen lunastamaan kun mulla ei ole jenkkien henkilötunnuksia. Lopulta oli luovutettava ja Mamman kanssa San Antoniossa sain sitten isossa pankissa omani takaisin, ja sain vielä tikkarinkin kaupan päälle. Se oli sitten seitsemäs paikka mistä yritin lunastusta. On ne vaan perhanan ovelia nuo shekit.
Liikuntakeskuksen venyyttelyhäkki


Tieto on valttia ja saan paljon sähköpostia erinäisistä elämää mullistavista tapahtumista, kuten milloin psykan laitoksen tulostimeen on tullut tukos ja milloin se on korjattu. Sihteeri lähetti myös säännöllisiä päivityksiä tyttärensä synnytyksen alkamisesta, jotta tiedämme hänen lähtevän ajamaan kohti sairaalaa eikä ole silloin käytettävissä. Tarina päättyi onnellisesti kahteen äiti-vauva-kuvaan seuraavana päivänä.
Amazonin ihmeellinen maailma johdatteli tämmöiseen hankintaan nimeltään Footundeez. Tässä ne on Sydneyn ja Lindseyn jalassa ja kyllä muuten nauratti tytöillä!

Kämppiksestä tuli Life Groupinsa eli "elämäryhmän" yksi johtajista ja sen piti alkaa miettiä mitä musiikkia ja mitä elokuvia saa enää seurata jne että eletään oikeesti kristillisesti. Oh mi gott sentäs, mutta eipä se lopulta missään näkynyt kuitenkaan, kummastutti vain.
Ryhmäkuva vaihtareista.

Jenkeillä on hyvä itsetunto, tai siltä vaikuttaa. Tämä on asia, jota oon tässä saanut vähän miettiä ja ajattelin viedä sen tavallaan mukanani Suomeen. Se, että kehuis toisia ilman, että se tuntuu jotenkin kummalliselta ja arvostas itteäänkin enemmän. En taas muista sanoinko, mutta jenkit heittelee rennosti mulle kadulla kohteliaisuuksia mun hiuksista, eikä se niille ole mikään hankala juttu, selvästikään. Kyllähän niiden kulttuuriin kuuluu sitten myös se, että jos joku menestyy koulussa ja sitä kehutaan niin sen jälkeen pyritään sitten itse vielä parempaan suoritukseen ja paineet on kovat. Mutta koska kaikki on koko ajan niin AWESOME!! niin mietin että mitenköhän sitä on oma polla turvonnut täällä ollessa vai onko se vaan tervettä että tykkää itsestään enemmän nyt kuin tänne tullessa.
Baylor Bubble. Itse vaikutin tuossa oikealla olevan tähden yläpuolella ja siitä kävelin koululle ja liikkahallille tohon isojen rakennusten juurelle missä joki päättyy keskelle kampusta.

Waco muuten koko maan viidenneksi rikollisin paikkakunta. Baylorin aluetta kutsutaan niin sanotuksi Baylor Bubble:ksi, koska elämä Baylorissa on niin suojattua ja eristettyä verrattuna muuhun Wacoon, joka on kyllä yksi iso Posion Esso. Täällä on muuten jengitoimintaakin, mustien ja meksikolaisten jengit ja on hyvä pidättäytyä esim tietynvärisistä vaatteista osassa kaupunkia.
Spotted: Ghetto-auto luukku auki tyhjällä leikkikentällä. Huumediileriepäily.
Edit1. Muistin justiinsa vielä yhden asian, mistä en tykkää. Ravintoloissa yms tipin antaminen. Tästäkin nahisteltiin Joshin kanssa, kun en minä en kuulemma ymmärrä miten tärkeää se on, koska tarjoilija saa vain muutaman dollarin tuntipalkkaa ja se kuulemma motivoi työskentelemään paremmin. Omasta mielestäni taas Josh ei ymmärrä, että työnantajan tulee maksaa kohtuullinen palkka eikä riipiä työntekijöiden palkkaa erikseen asiakkailta ja tällä tavalla sysätä taloudellinen vastuu yrittämisestä pois omilta harteilta. Asia erikseen jos haluaa antaa tippiä, mutta nyt se on pakko. Ei ole myöskään kiva, kun ostaa jonkin valmiiksi kalliin palvelun, kuten parturissa käynti, ja siihen päälle pitää vielä lätkäistä 10 dollarin tippi.

Edit2. Toim.huom. sain palautetta, että olisi uteliaisuus, avoimuus ja into kadonnut ehkä orastavan koti-ikävän alle. No en käy väittämään etteikö alkaisi kaivata asioita Suomesta, mutta pitää nyt vähän tuulettaaki näitä juttuja, varsinki ku tässä maassa nyt sattuu olemaan paljo kaikkea hankalaa ja omituista käyttäytymistä :D Mutta nauttinut olen ja vaikka väsyttääkin niin iloisella mielellä yritän jatkaa :)

4 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä juristin pakko oikaista tosta usan oikeusjärjestelmästä. usassa ei ole juurikaan kuluttajasuojalainsääsäntöä, vaan common law systeeminä kuluttajasuojat perustuu lähinnä oikeustapauksiin. Kun lainsääsäntöä ei ole, on yritysten tilille saaminen kuluttajien itsensä hartioilla, eli haastamalla oikeuteen. Tästä tietysti seuraa yritysten mittavat yritykset vältellä vastuuta (ne pitkät litaniat varoituksia). Suomalaiselle (tai muille eurooppalaisille) on vaikea käsittää miten eri tavalla usalainen common law systeemi toimii. Mm ne jättisuuret korvaukset ovat punitive damages - niitä on pakko määrätä mikäli halutaan että yritys muuttaa toimintaansa, sillä niille olisi huomattavasti halvempaa vain sopia keissit ulkopuolella ja maksaa yksilölle riittävä summa, ja jatkaa riistotoimintaansa. Punitive damageja käytettään jonkun verran myös euroopassa, mutta koska valvonta ja yritysten rankaiseminen on paljon tehokkaampaa muita kautta euroopassa, ovat punitive damages melko harvinaisia kuluttaja-asioissa. Tosin EU-komissio rakastaa erittäin suuria punitive damageja kilpailunrikkomis keisseissä, koska se on toistaiseksi EU:n ainoa mahdollisuus saada omaa rahaa. Ja onhan se hyväkin että kilpailua valvotaan.

    Eli kyseessä ei todellakaan ole mikään 'possunreikä' (ainakaan alunperin ei ollut eikä kaikissa keisseissa), vaan ilman noita keissejä tai pelkoa niiden nostamisesta monet yritykset sikailisivat vielä enemmän kuin ne sikailevat nyt.

    oletko siis jättänyt wacon taaksesi? koska tulet suomeen?
    t. laura k

    VastaaPoista
  2. Ahha, sepä oli kattava selvennys asiaan :) Aattelin kaippa tuon possunreiän enemmän sitä kautta, että jos itse kuluttajana sattuisin semmoisen löytämään, heikkouden, mihin iskeä ja saada sitten rahaa väittämällä että vahinko oli massiivinen ja harmi suuri. Mietin nyt näitä tapauksia, joissa yksikin nainen sai miljoonia kun kaatoi kahvit päällensä ilmeisesti, koska kahvikupista puuttui varoitus sisällön kuumuudesta. Varmasti siis toimiva systeemi sitten kun haastetaan asiasta, mutta mahdollistaa myös nuo ei-niin-maailmaa-pelastavat keissitkin.

    Lähdin juu Wacosta, ja nyt oon reissun päällä seuraavan kuukauden. Siitä lisää kyllä blogissaki sitä mukaa ku ehtii :)

    VastaaPoista
  3. Se McDonaldsin keissi on tosi kuuluisa, kaikki oikkarit tutustuu siihen ihan ekalla kurssilla. Tai ainaki mä tutustuin. Mutta sekään keissi ei ole mikään possunreikäkeissi. Se nainen oli jo aika vanha, ja se kahvi oli kuumempaa kuin lain puitteissa oli sallittua (lähes kiehuvaa). Voit itse kuvitella kuinka miellyttävää on kaataa genitaalialueelle kiehuvaa kahvia, erityisesti jossain Arizonassa (en muista tarkkaan mutta joku lämpimämpi osavaltio se oli), jolloin päällä ei ole juuri mitään, ja ottaen huomioon että se uhri oli vanha nainen, ihon toipuminen oli paljon hitaampaa. Kyse ei siis ollut siitä että joku vähän läikytti kahvia sormelle, vaan se nainen sai siitä oikeasti palovammoja genitaalialueelleen ja sisäreisiin. Sen lisäksi McDonalds tarjoili sen kahvin kuumempana kuin se olisi saanut tarjoilla. Syy ei siis ollut se että kupista puuttui teksti, vaan se että kahvioli liian kuumaa, joka silloin aiheutti vakavia palovammoja vanhalle naiselle. Mikäli niitä miljoonakorvauksia (punitive damages) ei olisi määrätty, McDonalds olisi korvannut muutaman tonnin sen naisen sairaalakuluja ja jatkanut toimintaansa. Punitive damageissa on siis tarkoitus nimenomaan rangaista yritystä joka on toiminut väärin, yli sen mitä se vahingonuhri on kärsinyt. Korvauksien ei ole tarkoituskaan olla suhteellisia vammojen aiheuttamiin haittoihin tai kuluihin. Tottakai onnenonkijoita löytyy ja systeemissä on omat ongelmansa, mutta niin on tässä eurooppalaisessakin mallissa. :)

    Ei muuta kuin hyviä reissuja sitten sinne, ota paljon kuvia ja päivitä ku jaksat! :)

    VastaaPoista
  4. Heti löytyi syvyyttä keissiin kun tuli ammattilainen asialle :P Ymmärrän kyllä, että pitäähän sen tuntua jossain tollaselle miljoonayhtiölle että ne jaksaa välittää koko asiasta. Mielikuva on kuitenki se, että on aika helppoa silleen siviilienki haastaa toisiaan oikeuteen, kun monesti silloin kun törmää tilanteeseen, jossa on vihainen amerikkalainen kuulee sen "I'm gonna sue you"-lausahduksen :D Ja kannattaa aina olla vakuutukset priimakunnossa, koska korvaukset voi olla tähtitieteelliset siitä, että aiheuttaa jonkun autoon naarmun ja sillä on hyvä juristi (niinku monella rikkaalla ipanalla täällä on vanhempien puolesta) tai joku saa mustelman sun takia. Tottakai nuo autojutut tulee kalliiksi euroopassaki, täällä vaan pelottas heikommalla vakuutuksella ajellessa että oikeesti menee koko loppuelämä taloudellisesti pilalle jos vähän jotain sattuu. En tiiä miten ois tositilanteessa käyny, mutta meiän autovakuutus katto parin miljoonan vahingot ni kyllä sitten uskalsi ajella panikoimatta.

    VastaaPoista